Sannsynlighetsregning: Lotto-tall du bør tippe på

Hvilke tall bør du tippe på for å få bedre odds i lotto? Les om sannsynlighetsregning her, og om det har noen effekt på utfallet i dine lottospill.

Sannsynlighet i lotto er interessant, og selv om det er usannsynlig at du klarer å tippe alle tallene riktig, så er det fortsatt en mulighet for at vinner hovedpremien.

Les også: Live er kort, spill nå og vinne gevinster hver dag i løpet av minutter, der finnes en liste over flotte norske kasinoer.

Hvilke lottotall er det lurt å tippe på?

Det sies at en lottomaskin ikke har noen hukommelse. Det betyr, teoretisk sett, at det er helt vilkårlig hvilke tall som blir trukket hver gang.

For å gjøre vårt eksempel litt enklere, tenk på en terning i stedet for en lottomaskin. En helt ordinær terning med seks kanter. Hver gang du kaster terningen er det 1/6 sannsynlighet for at terningen skal få et bestemt antall øyne.

Kast en terning, og du får 5. Terningen har ingen hukommelse, så hvis du kaster på nytt, er det fortsatt 1/6 sannsynlighet for at du får 5. Neste gang er det også 1/6 sannsynlighet.

Betyr det at det er like sannsynlig å få 5, 5, 5 etter hverandre, som at du får for eksempel 5, 3 og 6. Terningen har jo ingen hukommelse? Hvis ja, betyr det at det er like sannsynlig å få 5 hundre ganger på rad, som å få en relativt jevn fordeling av tallene 1, 2, 3, 4, 5 og 6?