Hva gjør du med gevinsten?

Vi drømmer vel alle om å vinne en enorm sum med penger som skal løse alle livets problemer. Stadig hører man om nye vinnere i nettcasino-verden, som har stukket av med svimlende gevinster.

Mange har nok også en idê om hva de ville gjort dersom de vant. Men hva er det egentlig lurt å gjøre? La oss legge drømmene vekk et øyeblikk og se på gevinsten som en realitet. Hvordan skal du investere gevinsten din, hvis du vil være smart?

Spille lotto? Vinn opptil en milliard!

Første bud: Ikke bli grådigonkel skrue

Det er mange måter å investere på. Er du riktig glad i gambling kan du fortsette spillet. Eller du kan sette dem inn i aksjer, kryptovalutaer eller ande spekulative investeringer og håpe på at potten blir enda større.

Men hvis du allerede har vunnet en skikkelig stor pott, er det vel strengt tatt ikke nødvendig å bli grådig og sjanse alle pengene! Kanskje sitter du igjen uten noe som helst, når du kunne hatt alt! Derfor vil vi heller råde deg til å investere i noe mindre risikabelt.

Andre bud: Tenk fremover

Det er ikke «enten eller» når du vinner en stor sum. Eller sagt på en annen måte: Du trenger ikke bruke alle pengene på en og samme ting. Noe av det har du sannsynligvis lyst til å bruke på noe med en gang, og det må være lov. Men bestem deg på forhånd hvor mye du skal bruke nå, og hvor mye du vil spare til noe annet.

Tredje bud: Del opp summen

Jo større summen er, jo lenger langsiktig bør du tenke. Kanskje til den tiden du har når du blir gammel og er ferdig med å jobbe, eller kanskje så langt som når du ikke lenger lever. Fordel pengene ut over årene for på den måten å sikre deg selv (og andre) et rikt liv!

Fjerde bud: Gjør litt research

Uansett hvilket marked du ønsker å investere i (enten det er i aksjer, kryptovaluta, bolig, gull, utdanning, kunst eller noe annet), bør du gjøre litt research før du satser pengene. Snakk med noen som har erfaring på området og les deg opp litt, slik at du baserer valget ditt på kunnskap fremfor flaks.

Femte bud: Følg opp pengene

Etter at du har investert i et eller annet marked, bør du også følge med på hva som skjer der! Med andre ord: vit hva du har og hva det er verdt.

Ikke ta noen hastet beslutning fordi du ble stresset, oppsøk heller en rådgiver eller informasjon som kan veilede deg på veien (Bitcoinen du kjøpte for to år siden har garantert ikke samme verdi nå, det samme kan gjelde boligen eller kunstverket, men det betyr ikke at du bør selge den akkurat nå likevel).

Evelyn Adams spilte bort gevinsten

Amerikaneren Evelyn Adams vant over 5 millioner amerikanske doller over 1 år. Hun følte hun fortsatt hadde hellet med seg og dro til Atlantic City og spilte bort gevinstene på bordspill og spillemaskiner. Hellet var dessverre ikke med og hun spilte bort alle sine penger. Det man kan ta med seg fra denne historien er at når man har vunnet i lotto, så kan man ta til takke med den ene gevinsten. Det er så klart noen som vinner flere ganger, men det er dessverre sjeldent.

Michael Carroll festet bort alt

Etter Michael hadde vunnet nesten 10 millioner britiske pund i 2002 ønsket han å feire gevinsten. Feiringen varte i over fem år. Festen stoppet først når han var helt blakk da han hadde brukt alt på ulovlig narkotika, fester, biler osv. Så klart vil man kanskje feire litt når man har vært heldig å vunnet, men det lønner seg å begrense seg til bare en eller to fester.

Relatert: Innbruddstyv vant 57 millioner dollar

Søk finansiell hjelp som Merle og Patricia Butler

Butler paret vant i 2012 hele 656 millioner amerikanske dollar i Mega Millions Jackoptten. Dette paret var smarte meg sine gevinster. De brukte en del av pengene på å ansette finansielle rådgivere og advokater for å få hjelp med hvordan de burde bruke sine gevinster.

Butler paret vant i 2012 hele 656 millioner amerikanske dollar i Mega Millions Jackoptten.

Når man har vunnet i lotto og har flere penger en man noen gang i livet har hatt lønner det seg å søke råd. Finansielle rådgivere kan hjelpe med hvordan man setter opp sparekontoer eller aksjefond der det er lurt. Advokater kan også gi råd om eventuelle lover man må følge når det kommer til håndteringen av pengene.

Invester pengene som Denise og Paul Hardware

Dette paret var også forsiktige med pengene og brukte de lurt når de i 2007 vant 5 millioner britiske pund. Først betalte de ned lånet sitt og investerte i eiendom, i tillegg til dette betalte de sin sønns universitetsutdanning.

Hva annet lurt kan man bruke pengene på?

Slik som Hardware paret kan man investere pengene sine og få avkastning på pengene. Kjøper du eiendom kan boligprisene stige og du vil få mere penger når du selger huset. Du kan også investere i selskaper eller i prosjekter som kan ha avkastning i fremtiden.

Start den bedriften du alltid har ønsket

Mange har en hobby i flere år, men aldri kunnet satse fulltid på dette da man trengte en stabil inntekt. Om man har vunnet i lotto vil man endelig ha penger til egenkapital og kan lage en egen bedrift. Enten det er en helt ny oppfinnelse du vil lage eller om det er kunst- eller musikkarriere du alltid ønsket å ha når du var yngre.

Videre lesning: Verdens største lottogevinst

Husk du kan måtte skatte på gevinstene

Vinner du en lottogevinst i utlandet eller fra et utenlandsk selskap må du beskatte dette til Norge. Som beskrevet over kan det være lurt å søke råd hos finansielle rådgivere og advokater – de kan absolutt hjelpe deg med dette.

Med dyrere hus kommer dyrere avgifter

Om du kjøper dyre biler og en kjempe hus vil det ofte føre til større avgifter. Enten bruker bilen mere bensin og det kan hende du må betale dyr parkering om du ikke allerede har dette. Selger du den lille leiligheten for å kjøpe drømmehuset som har fire bad og ti soverom vil det også føre til flere utgifter. Det vil koste mere med oppvarming og eiendomsskatt. Alle disse ekstra utgiftene som man kanskje ikke tenker på vil bli flere og dyrere.

Ta det med ro og tenk nøye over kjøp du gjør med lottogevinsten

De to første historiene viste folk som blåste bort hele gevinsten. Det er mange flere slike historier. Nye lotto millionærer som ikke tenker over at man må skatte på gevinstene eller at det kommer flere avgifter når man kjøper dyrere ting. Om du er så heldig og vinner i lotto vil det være lurt og ta seg en pust og først søke råd. Deretter burde man tenke godt over hva som vil være lurt å bruke pengene på.